Zo ben ik nu eenmaal

Zo ben ik nu eenmaal

met Geen reacties

Hoe vaak heb je dat al gehoord?
Hoe vaak heb je het misschien zelf gezegd?

Wanneer er problemen zijn in een relatie, schuif je ze met dit ene simpele zinnetje zo terug naar de ander.
Er is een betere manier om je eigenheid te bewaren in een relatie. Sta je open voor een nieuw inzicht over jezelf zijn?

 

Acceptatie
Natuurlijk is het fijn als de ander je accepteert, met al je fijne eigenschappen. De rest nemen ze maar voor lief. Als je van iemand houdt dan accepteer je het totale pakket. Toch?
Zo hoort dat van twee kanten uit te werken. In een ideale wereld. In een ideale relatie. In de praktijk blijkt deze algehele acceptatie soms moeilijk. Naarmate je langer met elkaar omgaat, ga je je irriteren.
Maar had je niet gezegd: Ik accepteer je zoals je bent!?


Valkuilen

Als je van me houdt….
Je hoeft dat niet altijd uit te spreken. De ander kent je waarschijnijk goed genoeg. De boodschap wordt duidelijk door hoe je je gedraagt, of door de dingen die je juist niet zegt. Het kan een stilzwijgend verwijt worden dat door je relatie sijpelt en jullie liefde verziekt. Als je bent zoals ik heel lang geweest ben, dan doe je alles om de ander gelukkig te maken. Dan maak je het de ander zo graag naar de zin dat je wel verandert. Voor de ander.

Dit werkt nooit!! Je komt in conflict met jezelf.

De gedachte dat je niet goed of leuk genoeg bent zoals je bent, gaat aan je knagen.
Je zult jezelf verliezen. Hoe leuk ben je dan nog werkelijk voor die ander?


Veranderen

Wanneer je wilt veranderen, dan is het goed om je te realiseren dat het hard werken is.
Gedragspatronen moet je langere tijd volhouden willen ze inslijten. Je hersenen moeten nieuwe verbindingen maken. Dat kost vaak maanden en je moet daar echt bewust mee bezig zijn. Belangrijk is dat je 100% gemotiveerd bent. Verstandig is ook om vooraf bedenken wat voor effect de veranderingen kunnen hebben voor jouzelf en je omgeving.

Vraag jezelf of de afzonderlijke effecten gewenst of ongewenst zijn?
Zo weet je of deze verandering wel ecologisch verantwoord is voor jou.

 

frog kiss 2
Als je niets verandert weet je zeker dat alles hetzelfde blijft! Het leven gaat zo z’n gangetje, met normale ups en downs. Heb jij ‘dingen’ die jou altijd overkomen? Die situaties blijven terugkomen als jij achterover leunt en afwacht tot mensen om je heen anders gaan doen en reageren.

Wanneer het je lukt om iets te veranderen, dan verandert jouw omgeving mee. Wat en hoe jij doet heeft een effect.

Hoe bewust ben jij je daarvan?


Hou het bij jezelf

Je kunt een ander niet dwingen in jouw beweging mee te gaan. Jij alleen bent verantwoordelijk voor jezelf. Je kunt je aan elkaar aanpassen, een stukje, dat is normaal in een relatie. Maar het is niet de bedoeling dat je op je tenen loopt en je in allerlei bochten wringt om gelukkig te kunnen zijn met iemand. Vraag dat ook niet van een ander.
Als iemand mijn praktijk binnen stapt, omdat partner, moeder – of wie dan ook – iets anders wil in zijn of haar gedrag, dan zal ik vragen wat diegene zelf vindt. Wat wil jij? Zou jij iets willen veranderen? Wanneer de motivatie niet eigen is, is er een stuk minder betrokkenheid om daadwerkelijk een andere koers in te zetten. Voor mij als coach is het niet nuttig om daar mijn tijd in te steken. Een cliënt blijft in zijn achterhoofd houden: “Dit is niet wat ik wil! Ik doe dit voor die ander.”


Goede bedoelingen

We bedoelen het meestal oprecht goed met elkaar. We zijn niet bewust bezig een ander het leven zuur te maken. Is dat wel het geval, dan zeg ik: wegwezen! Dan wil je zo’n contact geen seconde langer aanhouden.
Maar jij bent wie je bent, doet wat je doet. Dat geldt net zo hard voor een ander. Er is geen bedoeling de ander pijn te doen, dwars te zitten of te irriteren. Het gebeurt wel. Dat is niemands schuld. Het is het moment, het is de situatie. Waardeer en accepteer je elkaar echt als persoon, dan is een minder moment een tijdelijke staat van ZIJN tussen jullie en dat moment gaat gewoon weer voorbij. Het leven en ook je relatie is een golfbeweging. Constant op hoogste puntje van geluk blijven hangen is gewoon niet mogelijk. Helaas.


Jezelf zijn
Er is ruimte voor jouw persoonlijke ontwikkeling en jezelf zijn wanneer je in de eerste plaats jezelf de vrijheid geeft om te zijn wie je bent. Wanneer je van jezelf mag doen wat jij wilt op jouw manier.
Besef dat alleen jij daarvoor verantwoordelijk bent. En verander alleen , omdat je de beste JIJ wilt zijn.
Op deze manier verander je, of beter gezegd ontwikkel je, terwijl je ook blijft wie je bent.

 

Zo ben je trouw aan jezelf!

Die oprechtheid – oprecht jezelf mogen zijn als mens in ontwikkeling – geeft de mooiste basis voor welke relatie dan ook.

 

trouw aan jezelf

Leave a Reply