Wat een mens gelukkig maakt

Wat een mens gelukkig maakt

met 2 reacties

We zijn allemaal gelukszoekers! We hoeven niet steeds rond te hangen op het niveau van euforie. Een kleine kriebel in de buik, een voorzichtige glimlach, een moment genieten of tevreden zijn, wat heeft een mens nog meer nodig? Ik heb van die dagen dat dat geluksgevoel meerdere keren in mijn buik kriebelt. Wat zeg ik? Soms voel ik geluk door mijn hele lijf stromen. Door een klein succesje. Door een ervaring die ik deel met mijn vriend. Door de laatste zonnestralen die de lucht zo mooi kleuren. Het is niets bijzonders, maar het maakt me wel blij!


Zie je het wel?

Wanneer je akelige dingen meemaakt, vormt het je.

Als je je er bewust van bent, kun je er wat mee doen. Je kunt er ook in blijven hangen. De scenario’s oneindig langs gaan. Het verdriet en de boosheid herbeleven van wat je is aangedaan. Wrok. Jezelf verwijten wat je anders had moeten doen. Doe dat vaak genoeg en het neemt je over. Er is niets anders meer en je wereld is alleen maar donker en grauw. Het is niet raar als je in dat donkere hol gaat nadenken over ‘de zin van alles’. En of je geen einde kunt maken aan de pijn.

zie je het wel?
Dat wat je aandacht geeft groeit
Hoe meer je je op het donker richt, hoe donkerder de wereld om je heen wordt. Terwijl je net zo goed kunt kijken naar wat er wel goed gaat. Is er iets wat jou blij maakt? Wat zijn de successen in jouw leven? Als je echt gaat zoeken naar redenen waarom de wereld én het leven mooi is, zul je die redenen vinden. Wanneer je zoekt naar bevestiging dat de wereld een verdrietige plaats is, dat al je relaties zullen falen, dat de trein waar jij in zit ALTIJD vertraging heeft…. dan kun je er donder op zeggen dat je daarin tegemoet wordt gekomen. Je zult dat zien wat jouw waarheid ondersteunt en je laat weg of zwakt af wat jouw waarheid tegenspreekt.

Het is aan jou
wát de aandacht krijgt om te groeien.

wat aandacht krijgt groeit
Te optimistisch?

Sommige mensen zullen dit ‘creëren’ van je eigen waarheid als te optimistisch en misschien zelfs naïef bestempelen. Ik zeg niet dat je je ogen moet sluiten voor de realiteit. Ik heb het over het verleggen van je focus. Het valt mij op dat sommige mensen om mij heen vooral zien wat er allemaal misgaat. Nachten wakker liggen van alle mogelijke doemscenario’s. Zichzelf gek maken met negatieve gedachten. Het geeft onrust en het maakt ongelukkig. Een lach van een onbekende, het verkeer wat eens mee zit, je kind wat zijn eerste stapjes zet of slaagt voor een diploma, die momenten zijn net zo goed de realiteit. Wat zou er gebeuren als je bewust gaat letten op dat wat er goed gaat en leuk is?


Gelukkiger leven

Misschien wil je wel, maar weet je niet hoe. Of misschien ben je overtuigd dat het geluk niet voor jou is weggelegd?

Vorig jaar zei een vriend tegen mij: “Ik hoef niet gelukkig te zijn.” Een bijzondere verspreking. Ik koos ervoor om niet te muggenziften. Maar ik vroeg het me af; kwam dit vanuit een diepe overtuiging over zijn eigen geluk? Als coach zou ik daarop doorvragen. Wanneer je bewust wordt van wat jou gelukkig maakt, zul je steeds vaker je eigen geluksgevoel herkennen. Je kunt leren hoe je je geluksgevoel kan voeden en groter kan maken.


Wat een mens gelukkig maakt

Zoek het woord GELUKKIG op in de Van Dale en je vindt het volgende: voorspoedig, door het lot begunstigd. De woorden ‘genieten’ en ‘tevreden’ worden gekoppeld aan gelukkig zijn. Wanneer je mensen vraagt om gelukkig zijn te beschrijven zul je waarschijnlijk van ieder een ander antwoord krijgen. Een eigen waarheid en een eigen gevoel eraan gekoppeld. Wat een mens gelukkig maakt is voor iedereen verschillend. Het heeft te maken met wat je behoeften zijn. Wanneer je jezelf de vraag gaat stellen ‘Is dit alles?’ dan is er blijkbaar iets wat je mist. Dan wordt er in 1 of meer behoeften onvoldoende voorzien. Aan jou om te onderzoeken wat en vervolgens te kijken op welke manier je het beste voor jezelf kan zorgen.


Van gelukszoeker naar geluksvindergeluksvinder

Ik heb mijn geluk gevonden.

Ik ben mij ervan bewust dat ik een heel lijstje vol geluk heb:
1. Ik heb geen zorgen over een dak boven mijn hoofd of voldoende eten.
2. Ik voel mij veilig.
3. Ik ben redelijk gezond, heb hoop dat dit nog beter zal worden.
4. Ik ervaar liefde en warmte van vrienden, familie en onvoorwaardelijke steun van mijn vriend.
5. Ik heb de mogelijkheid, de ruimte en de tijd om mij te ontwikkelen.
6. Ik ben goed in mijn werk, het geeft mij voldoening mensen te begeleiden in hun zoektocht naar geluk en het ondersteunen van hun gezondheid.

Ook ik kom nog obstakels tegen en het zit mij echt niet altijd mee. Wel heb ik het vertrouwen dat er altijd wel een oplossing is die mij past. Wakker liggen vanwege dingen die mogelijk mis kunnen gaan, is een verspilling van mijn energie. Mij druk maken om datgene waar ik geen invloed op heb ook. Ik richt me liever op het beste uit een situatie halen en genieten van het positieve dat me toekomt.

Realiseer je je dat jij het verdient om gelukkig te zijn? Net als ik. Net als ieder ander!
Het is tijd om je aandacht te richten op het voeden van je geluksgevoel.

Het is tijd om gelukkiger te gaan leven!

2 Responses

 1. Eva
  | Beantwoorden

  Hoi Wendy,

  Via via kwam ik je tegen op facebook en klikte door op je website. Lees in je pakkend geschreven blogs dat het goed met je gaat, fijn! Je bent een bijzonder mens en dat bedoel ik positief. Dat was je op de SPW ook, alleen wist ik dat toen nog niet zo goed te waarderen. Inmiddels weet ik dat bijzondere mensen de wereld kleurrijk en mooi maken. Wens je succes toe met alle goede dingen die je doet!

  Groet,
  Eva Visser

 2. Wendelot
  | Beantwoorden

  Hoi Eva, dankjewel voor je fijne reactie 🙂 Ik hoop dat het jou ook goed gaat!!

Leave a Reply