Vertrouwen.. hoe herstel je dat?

Vertrouwen.. hoe herstel je dat?

met 3 reacties

Vertrouwen herstel je niet. Niet dus. Nooit meer!

Dat is wat ik heel lang heb geloofd. Hoe kon ik ooit weer iets geloven wat iemand tegen me zei. Als je in de steek gelaten wordt zonder te weten waarom? Als je naar beneden gehaald wordt. Als je belogen en bedrogen wordt door degene die je maatje en jouw lief is. Het hakt erin. Het laat hele diepe wonden achter. En net wanneer je denkt: misschien gaat het dan nu wel goed, komt de volgende klap.


Geschiedenis

Mijn eerste vriend was goed voor me, maar onze relatie hield geen stand. Ik was er kapot van.

Het hele leven hoefde voor mij niet meer. Het was één tranendal. Ik werd opgevangen door een ander, iemand die me stelselmatig naar beneden haalde. Ik liet het gebeuren. Mezelf intussen afvragend hoe ik in deze rotsituatie verzeild was geraakt en hoe ik hier in godsnaam uit ging komen. Toen hij me ook fysiek mishandelde, was dat het begin van het einde. Gelukkig. Voor mijn zelfvertrouwen en zelfrespect deed de relatie me geen goed. Was ik dan niet geboren voor dat stukje geluk wat ik bij andere stelletjes zag? Vrienden van mij waren al een eeuwigheid samen. Zij gingen trouwen en kregen kindjes. En ik dan?
geschiedenis

Het is niks groener
In mijn tweede lange relatie dacht ik: het is niets groener of beter dan de relatie die ik hiervoor had. Het is niets anders. Ik was zelf anders. Ik geloofde niet meer in ‘tot over mijn oren’ en ik was ook niet jaloers als hij naar andere vrouwen keek. Iedere partner heeft zijn mindere kanten en ook ik ben niet zonder fouten. In mijn ogen bleef mijn ex heel lang GEWELDIG! Maar als ik heel eerlijk ben, hij was gewoon een mens en sommige dingen die gebeurd en gezegd zijn.. het verdient geen schoonheidsprijs. Een relatie kabbelt voort en soms heb je eventjes een piek of dal. Het was niet beter of slechter. Het gras was gewoon groen, totdat het niet meer groen was.


Ontrouw

Mijn tweede vriend bleek ontrouw. Vermoedelijk heeft meneer M. mij de hele relatie lang bedonderd. Jarenlang. Seksueel getinte gesprekken gevoerd met dames, blote foto’s uitgewisseld. Zover ik weet alles online. De eerste keer dat ik het ontdekte was ik er helemaal van ondersteboven. En ik was kwaad.. We woonde samen, we hadden een leven en als ie tekort kwam of ontevreden was, dan was praten toch het enige juiste om te doen? Meneer M. beloofde beterschap en ik wilde heel graag geloven dat wij samen iets bijzonders hadden. Maar hoe graag ik het ook geloofde, mijn vertrouwen was weg.  Het kwam niet meer terug.


Komt het nog goed?

In die paar jaar dat ik relatieloos doorbracht, kreeg ik mijn vertrouwen terug! Er was iemand die ik lief had. Hij was er voor me op momenten dat ik hem nodig had. Ik kon weer thuis bij iemand zijn. Dat  voelen en ervaren. Weten dat iemand me altijd wilde steunen, dat betekende zoveel voor mij! Hij maakte de weg schoon, veegde mijn wantrouwen zo aan de kant. Voor een relatie werkte het niet, maar ik wist dankzij hem dat er echt nog goede mannen waren! En totdat ik er eentje tegenkwam die voor mij bedoeld was, kon ik op mezelf kon vertrouwen. Ik deed het prima in mijn eentje!

zelfvertrouwen

Jouw-zelf vertrouwen
Misschien wel het meest onderschatte onderdeel van mijn proces. Vertrouwen op mezelf. In mijn eigen kunnen. Mezelf het waard vinden om goed behandeld te worden. Mezelf het waard vinden om een lieve goede man tegen te komen die net zo graag bij mij wil zijn als ik bij hem. Mezelf het waard vinden om te zeggen: “Als je het bij een ander moet zoeken of mij niet leuk genoeg vind om bij me te blijven: Ga dan alsjeblieft je eigen weg!”

Dat voelt zo sterk: onafhankelijk kunnen en durven zijn.

Het heeft even geduurd, maar ik heb iemand gevonden, waarvan ik weet dat we samen wandelen. Ieder ons eigen pad. Met heel veel liefde en respect voor elkaar en vertrouwen in elkaar.


Niet voor niets

Ja. Ik heb zat pijnlijke en verdrietige ervaringen gehad op het gebied van de liefde.
Er zijn dingen gezegd en beloofd, die menigeen niet waar kon maken. Meestal echt met goede bedoelingen. Maar gevoelens en situaties veranderen nu eenmaal. Ik ben zelf ook geen heilige.

Meneer M. zei vaak “Ja” terwijl hij eigenlijk echt “Nee” bedoelde en verwachtte dat ik wel kon raden hoe hij het wilde. Anderen gaven mij de mooiste ervaringen, raakten mij dieper dan ik wist dat mogelijk was en stapten vervolgens zonder een woord uit mijn leven. Ik hoop nu vooral dat zij gelukkig zijn. Of ik daar nu deel van uitmaak of niet.

Ik heb zoveel geleerd. Zolang er geen reden is voor wantrouwen dan kies ik ervoor vertrouwen.

Ik voel ook dat het goed is en dat het kan nu.
Wat is er mooier dan:

Waarderen wat je hebt

en ervan genieten met volle teugen!

 

vertrouwen

3 Responses

 1. Viola
  | Beantwoorden

  Hoi Wendy,
  ik zou dit ook geschreven kunnen hebben.
  Ik herken mij een heel groot stuk in jou verhalen over de liefde. Teleurstellingen, belogen en bedrogen zijn.
  Jij weet dat mijn relatie vorig jaar ook eindigde. Wij hadden nog contact toen ik op zoek was naar woonruimte.

  Inmiddels ben ik gesetteld. Heb een eigen huisje en alles zover op zijn plek. Ik heb in 2015 harde lessen gehad hoor en ben nog herstellend van dit allemaal, maar ik ben niet het slachtoffer nee hoor. Zo voelt het ook absoluut niet. Het is goed zoals het is. Dat ik mijn maatje Fluga kwijt geraakt ben is voor mij nog het ergste. Zij en mijn andere pony hebben mij al die jaren door heel veel moeilijke situaties gesleept.
  Mijn meissie was gewoon op. Ze was zo moe en blijkbaar wist ze dat het moment was gekomen dat ik het ook zonder haar zou redden. Ik red het wel, maar mis haar nog zo ontzettend.

  Ik heb veel meegemaakt maar ook ontzettend veel gezien waar het mis ging. Ik was mezelf kwijt en mag nu de verantwoording voor mezelf overnemen en dat voel goed, soms was onzeker maar ach er was ook een leven voor die akelijke leugenaar.
  In mijn leven geen nieuwe liefde in mannenvorm, maar wel in paardenvorm … en dat is prima!

  Liefs Viola

 2. Claudia black
  | Beantwoorden

  Hoi Wendy. Wat schrijf je fijn. Kan mezelf erin vinden. Ben blij je te leren kennen. Blijf zo doorgaan meis! Toppie! Liefs van je oud collega

 3. Eelco
  | Beantwoorden

  Wendy is één brok liefde en zorgzaamheid. Bij haar ben je letterlijk en figuurlijk in goede handen voor een aangename, verwikkelende en energiegevende behandeling. Dat wil je jezelf niet onthouden. Een aanrader! +++++

Leave a Reply