Mijn boze bolletje

Mijn boze bolletje

met Geen reacties

Boosheid is ‘gewoon een emotie’. Een emotie die vaak als negatief wordt bestempeld.

Natuurlijk is het niet de emotie waarmee je huppelend en blij door het leven springt. Zo zie ik mezelf het liefst. Of accepterend. Iedereen doet toch zijn best op zijn eigen manier? We kunnen aan alle kanten ons steentje bijdragen om een situatie zo goed mogelijk te laten uitpakken. Maar wat voor mij goed is, is voor een ander misschien niet goed. Helaas voor mij krijg ik niet altijd mijn zin. Soms zit het tegen. En wat kun je anders dan accepteren en flexibel ermee omgaan?

Gewoon even ‘lekker’ boos zijn!!!


Bang

Ik heb boosheid altijd eng gevonden. Wanneer mijn vader boos was sneuvelde er ruiten. Ik heb bij boosheid beelden op mijn netvlies van mensen die geweld gebruiken. Tegen mijzelf, tegen anderen. Of er wordt hard geschreeuwd. Ik durfde er niet over na te denken wat er zou gebeuren als ik zelf boos werd. Verdriet, ook niet zo’n fijne emotie. Maar dat kan ik voelen, tranen kan ik mee overweg. Boosheid moet worden weggestopt. Dat maakt zoveel kapot. Wanneer ik de boosheid echt niet binnen kon houden, dan huilde ik..  om vervolgens boos op mezelf te zijn. Gesnotter maakt toch niet duidelijk wat ik voel? Kom op nou! Doe boos. Maar het lukte niet.

Boos zijn op mezelf. Dat ging wel lekker. Ik zie met gemak waar ik anders en beter had kunnen doen. Waar ik schuld aan heb. Boosheid ten aanzien van een ander. Dat is toch enkel en alleen destructief?


Ontkenning

Om het eens uit te proberen, lekker goedkoop via Groupon, maakte ik begin 2015 een afspraak voor een Chakra-healing. Maar de man wist binnen 2 minuten dat hij mij niet ging behandelen. “Jij hebt zoveel boosheid in je, ga daar eerst maar eens wat mee doen!” Ik schrok ervan, volledig in verwarring. Die man zag het verkeerd. Ik was nooit boos. Rot op zeg! Ja, om zoiets kon ik boos worden. Je kent mij niet, maar je weet wel wat er in mij omgaat? Maar hij zei andere dingen. Hij wist andere dingen. In plaats van een behandeling, kreeg ik veel stof tot nadenken. Had deze man niet toch een beetje gelijk? Wist ik eigenlijk niet al heel wat langer dat ik moeite had met ‘boos’?

Ontkenning

Kijk uit waar je om vraagt
Met al mijn opgedane kennis van de afgelopen jaren op gebied van gezondheid en coaching geloof ik er in dat emoties iets doen met je lijf. Wanneer je geen goede voor vindt om dingen te uiten of los te laten, dan levert dit lichamelijke klachten op. Als dit waar is, zou het uiten van mijn boosheid dan ook specifieke pijnklachten verminderen?

Een paar weken terug, tijdens een studieweekend vol eye-openers, zei ik iets te willen met ‘mijn boosheid’. Ik wil het voelen, ik wil het uiten. Ik wil boos kunnen zijn. Alsof ik de vraag de kosmos in stuurde. Het antwoord kwam in de afgelopen dagen. Ik ben boos. Erg boos op een ander. Boos omdat diegene mij goed genoeg kende om te weten hoe gekwetst ik zou zijn en dat toch heeft laten gebeuren. Door te zwijgen. Zwijgen is misschien niet hetzelfde als liegen. Zwijgen heeft voor mij, in dit geval, iets oneerlijks en onoprechts. Wat beteken je dan werkelijk voor iemand?


Eindelijk: Lekker boos!

Van voorzichtige bewustwording naar ‘de boosheid voelen’. Het heeft wat jaren geduurd. Als ik niet zo boos was, dan was ik hier heel blij om. Stiekem ben ik ook blij dat ik het nu kan voelen. Dit is maar het topje van een berg onverwerkte boosheid. Er zijn nog wat heuvels en dalen die ik moet gaan verkennen in ‘Boosland’. En ik weet wat voor mij werkt om het aan te pakken: schrijven, doorvoelen, en  LOSLATEN. De dingen die ik in boosheid heb geschreven, over ervaringen in het verleden, verbranden en er afscheid van nemen.

loslaten

Zo blij blij blij!!!

– Alles uit mijn boze bolletje –

Da’s goed voor mij!

Leave a Reply