Kleur bekennen! Hoe echt ben jij?

Kleur bekennen! Hoe echt ben jij?

met Geen reacties

Eerlijk, oprecht, integer.

Dat zijn de eigenschappen die we vaak waarderen in anderen. En zelf zijn we het ook. Natuurlijk!
Want zoiets gaat twee kanten uit. Maar heb jij ook weleens gemerkt dat het een dun lijntje is tussen open en eerlijk zijn en soms eens iets weglaten of opleuken in je verhaal zoals het jou uitkomt?

 

Het leugentje om bestwil
Je neemt jezelf of een ander in bescherming. Je bent niet helemaal eerlijk, maar je doet dat wel met de beste bedoeling. Wat die beste bedoeling ook mogen zijn.

Het leugentje om bestwil wordt gezien als vrij onschuldig. Het valt in het grijze gebied. Zwart-wit gezien blijft het een leugen, al zullen de meeste mensen er hun schouders voor ophalen en bekennen: ‘Ja hoor, ik heb weleens een leugentje om bestwil verteld.’

Onze traditionele Sinterklaasviering, hoewel ik daar zelf leuke herinneringen aan heb, wordt door veel mensen ook als een leugen gezien. Je ouders proberen je met de beste bedoelingen op te voeden. Normen en waarden bij te brengen. Maar ze vertellen je wel jarenlang dat die oude man uit Spanje echt is en ieder jaar cadeautjes komt brengen. Het is een traditie die we hier in Nederland in ere houden. Het is het feest van de geheimpjes. Het is ieder jaar weer een grote poppenkast. Het vol verwachting klopt ons hart en de blije kindergezichtjes maken dat ene leugentje wel goed, toch?

 

Onbewust oneerlijk?onbewust oneerlijk
Mensen houden van mensen die op hen lijken.

Zou je een stelletje bestuderen dat net samen is, dan zul je zien dat ze zich onbewust aanpassen aan elkaar. In gedrag, in lichaamshouding, taalgebruik. Ze bewegen als het ware naar elkaar toe en dat is een belangrijk onderdeel van de verbinding. Zeker in het begin van een contact is dit een normale manier om de ander duidelijk te maken dat er interesse is.

Er komt echter een moment dat dat minder wordt. Je hebt je eigen wensen en behoeften te vervullen. Wanneer je je blijft aanpassen om de relatie met de ander te laten werken, is er een risico dat je jezelf verloochent.  Dat geeft wrijving. Soms leidt het zelfs tot een breuk.

Het kan als oneerlijk overkomen wanneer je partner al die tijd gedaan heeft ‘alsof’ dingen oké en leuk waren. Je voelt je bedonderd als er ineens geen interesse en betrokkenheid meer is bij wat jullie samen altijd deelden? Dit is niet dezelfde persoon zoals ik hem/haar leerde kennen! Heeft die ander zich al die tijd anders voor gedaan?

Hoe zit het met jezelf?

Heb jij je weleens anders voor gedaan, aangepast, om er wat moois van te maken samen? Omdat je oprecht wilde dat het zou werken.

 

Aardig of eerlijk?
In de omgang met collega’s, vrienden, familie willen we vaak beleefd en respectvol zijn. Aardig.
Dat betekent dat je je wel tien keer bedenkt, voordat je iemand aanspreekt op zijn ongekamde haren of lichaamsgeur.
Dat je je tong liever afbijt, dan dat je die collega aanspreekt dat hij de kantjes ervan afloopt. Het liefst zou je de hele confrontatie vermijden. Als dat kan. Als de baas er nu uit zichzelf achterkomt, dan ben jij niet de boeman.

Persoonlijk vind ik eerlijk zijn belangrijker dan het ‘sociaal geaccepteerd’ aardig zijn. De boodschap is niet leuk, maar je kunt er wel wat mee. Je krijgt de keuze om de eerlijke en vaak goed bedoelde  feedback ter harte te nemen of om deze naast je neer te leggen. Ik voel vaak veel respect voor iemand die mij ergens op aanspreekt. Je neemt namelijk wel even de moeite om mij te vertellen wat je dwarszit. Je maakt mij bewust van mijn blinde vlek en dat geeft mij de kans om iets te veranderen.

Ik besef dat dit niet altijd zo makkelijk is als het klinkt. En Je hebt er wel een beetje lef voor nodig.

 

Kwetsbaar opstellen?
Nog zoiets wat lef vraagt.

Open en eerlijk zijn, dat vraagt een bepaalde mate van kwetsbaarheid. Ik vraag me weleens af of het wel professioneel is om kwetsbaar te zijn. Kwetsbaarheid te tonen. Wat deel je wel, wat deel je niet met je blog-lezers en (aanstaande) klanten?

Kan ik vertellen dat ik een leuke relatie heb en me soms toch onzeker voel in de liefde? Kan ik zeggen dat ik het ontzettend spannend vind dat we gaan samenwonen? Ook al is het niet mijn eerste keer. Mijn ruimte en mijn leven delen. Het is heftig.
Iemand komt ineens zo dichtbij.

Naar de buitenwereld toon ik me graag zelfverzekerd en vol vertrouwen. Op Social Media deel ik graag zoveel mogelijk positieve berichten. Er is al genoeg ellende in de wereld. Mensen zien niet het complete plaatje. Is dat erg? Kun je je voorstellen hoe het zou zijn als je op de hoogte zou zijn van iedere emotie en iedere belevenis van al je oline-contacten?

In het échte leven – face to face – ben ik een lieve vriendin, een fijne zus, een goede dochter, een kundige coach en voetreflextherapeut. In al die rollen ben ik graag de allerbeste, meest authentieke IK. Dat kan alleen maar door ECHT te zijn.

Durf jij te laten zien wie jij ECHT bent?

 

hoe echt ben jij

Leave a Reply