Ik heb je nodig..

Ik heb je nodig..

met 4 reacties

Wat is er fijner dan je On Top Of The World gelukkig voelen wanneer je bij die ene leuke persoon bent?

Je hart in je keel bij een berichtje. De gedachte dat die ander jou ook leuk vindt, Je gezien en geliefd voelen. Het is onbetaalbaar. Het is de mooiste droom, waaruit je niet meer wakker wilt worden. Helaas is het soms niet meer dan dat. Het gelukzalige gevoel ebt weg, terwijl je er alles aan doet om die bubbel van heerlijkheid vast te houden.

 

Ik heb je nodig!
Een ander vervult jouw behoeften. Je gezien voelen, waardering, gekoesterd worden.. Wie wil het niet? Er is niets mis met samen genieten van een gelijkwaardige relatie. Samen proberen en onderweg uitvogelen wat werkt voor jullie. De sleutelwoorden zijn: samen en gelijkwaardigheid. Wanneer er sprake is van een disbalans, dan is de lol er snel vanaf. ‘Dat hij mij nodig heeft, maakt hem minder aantrekkelijk voor mij!’ Zomaar een zin uit een boeiend gesprek over het wel of niet in een relatie stappen.

Slik. De herinnering staat nog heel vers in mijn geheugen. Het was een treinongeluk dat ik van mijlenver aan zag komen. Ik wilde hem, hij wilde ??? Hoe harder ik mijn best deed hem bij me te houden, hoe verder hij weg leek te raken. Ik had hem nodig..

 

De realiteit
Het is natuurlijk heel romantisch: je kunt niet leven en denken en ademen zonder die ander en je wilt alles in je macht doen om hem of haar gelukkig te maken. Romantisch en over the top. Hoe deed je dat dan al die jaren, voordat deze persoon in je leven stapte? Voordat je die ander verantwoordelijk maakte voor jouw levensbehoeften. Voordat je die ander de lakens liet uitdelen in jouw gevoelswereld.

Weet je nog hoe dat was?

 

Niet wie maar wat?
NLP en Coaching hebben mij een hoop geleerd over MIJN behoeften. Omdat ik het anderen zo graag naar de zin wilde maken, dacht ik dat anderen zich automatisch verantwoordelijk voelden voor mijn geluk. Gevolg is dat je altijd een ander nodig hebt om jou gelukkig te maken en dan is het een drama als die ander dat niet zo ziet zitten.
Want hoe ga je dan gelukkig worden?

Het antwoord op die vraag is zo simpel, dat ik mezelf afvraag hoe het me al die tijd is ontgaan.

Het gaat niet om WIE, het gaat om WAT ik nodig heb. Wat is mijn behoefte? Hoe kan ik zelf – onafhankelijk van ieder ander – hierin voorzien?

 

Behoeften
Wanneer ik in emoties verstrikt ben, vertroebeld mijn blik. Je persoonlijke valkuilen zien en er effectief mee aan de slag gaan; dat is een heel proces..

Bij een ander zie ik het meteen. Een vriendin in een ongezonde, ongelukkige relatie stel ik kritische vragen. Wat maakt dat je vasthoudt aan iemand voor wie je je in allerlei bochten moet wringen? Wat maakt dat je blijft wanneer die ander alles afkeurt en bekritiseerd? Wat voor positiefs haal je hieruit?

Ik kan een tal van antwoorden op die vraag verzinnen, maar het enige juiste antwoord heeft zij zelf.
Een antwoord dat voor haar past.

Wanneer je probeert terug te gaan naar de kern, de drijfveren van je behoefte, wordt het beeld scherper wat je werkelijk nodig hebt.

 

De kern
Weet je wat jouw behoeften zijn, dan kun je gaan puzzelen wat voor jou de beste manier is om die in te vullen.

De mens is een sociaal wezen. Hoewel je voor veel behoeften prima zelfvoorzienend kunt zijn, hebben we het contact met anderen zeker wel nodig. Daar is niks mis mee. Zolang het in balans is en goed voelt voor beide partijen.

Terwijl ik mijn treinongeluk uit de verte zag aankomen, worstelde ik met angsten en pijn uit mijn verleden. Me bewust worden daarvan was het begin van een leerproces.

 

Had ik maar!
Leren is soms goed de fout in gaan. Niet alle fouten zijn recht te breien. Aan ‘had ik maar’ heb je niets meer, behalve een leermoment voor de volgende keer.

Ik heb – intussen al een tijdje – een lieve man waar ik op mag steunen en alles mee mag delen.
We zijn een mooi leven aan het bouwen samen, maar het voelt niet of ik hem nodig heb.

Niet als: Ik kan niet leven, niet ademen, niet ZIJN zonder hem.

Het voelt goed!

 

4 Responses

 1. Es
  | Beantwoorden

  Dankjewel voor de mooie blog. Als je als vrouw merkt dat lichamelijk contact met een man er voor zorgt dat je je vrouwelijker, gewild en meer sexy voelt, hoe kun je jezelf dat geven?

  • Wendy Hoos
   | Beantwoorden

   Bedankt voor je compliment trouwens Es 🙂

 2. Anita Soeters
  | Beantwoorden

  Wow, hier kan ik echt wel wat mee. Mijn relatie is net beëindigd, in 1.5 jr tijd voor de 5de keer! Ik nam mijn partner steeds weer terug ondanks dat ik diep van binnen wist dat hij niet oprecht was. Maar de pijn die ik voelde elke keer als hij mij weer achter liet dacht ik op te lossen door hem dan weer terug te nemen als hij weer aan de deur stond. Mensen om mij heen vroegen mij waarom ik dat deed, of ik geen eigenwaarde had enz. Ik dacht dat ik niet zonder hem verder kon, dat ik afhankelijk was van zijn aandacht, zijn liefde (wat eigenlijk geen liefde was). Ik kon er niet de vinger op leggen waarom ik zo afhankelijk was van hem. Ik dacht dat ik misschien love addicted was. En feitelijk is dat ook zo als je afhankelijk bent. Dit alles lezende zie ik mezelf. Ik zie ook dat ik uiteindelijk degene ben die gezorgd heeft voor een onevenwichtige relatie. Dank je voor het inzicht.

  • Wendy Hoos
   | Beantwoorden

   Hoi Anita, bedankt het lezen en voor je reactie. Fijn dat je wat hebt aan mijn blog!

Leave a Reply