Gefriemel?

Gefriemel?

met Geen reacties

“Je komt niet aan mijn voeten!” zegt hij stellig. Hij is een goede vriend van me. Het was niet voor het eerst dat hij het zei tegen me. Naar mijn weten heb ik nooit gevraagd of ik zijn voeten mocht masseren. Het was ook eigenlijk nog niet in me opgekomen. Zijn toon verbaast mij en de manier waarop hij het zegt maakt me nieuwsgierig.
Zoveel weerstand, terwijl er geen aanleiding voor is. Waarom?

“En het is niet omdat ik rare voeten heb ofzo!”

Meteen stel ik me een paar grote Hobbitvoeten voor. Ik kan het niet laten. Ik denk in plaatjes en het menselijk brein kan het woord ‘NIET’ niet zo goed verwerken.

 

Handreflexmassge
Ik zeg dat een handmassage ook wel tot de mogelijkheden behoort. Het liefst zou ik hem er van overtuigen hoe heerlijk het is als je je er aan over kunt geven. Even ontspannen en misschien de controle loslaten. Ik wil hem ervan overtuigen dat het echt heel wat anders is dan gefriemel aan zijn kietelgevoelige voeten. Maar ik ga mezelf niet verder opdringen. Nee is nee.

 

grenzen

 

Maar wat is dat toch?
Veel  klanten en ook mensen in mijn vrienden en kennisenkring houden van de aanraking. Ze voelen zich bij voorbaat al ontspannen bij de gedachte aan een massage en geven zich over aan mijn handen. Een enkeling die ik over mijn vakgebied spreek, reageert net als deze goede vriend. Onmiddelijk weerstand. Soms weerstand tegen aanrakingen in het algemeen, wat dan als ‘gefriemel’ wordt betiteld. Soms lijkt de weerstand alleen op te komen wanneer gesproken wordt over het aanraken van ‘die’ voeten.

Mijn voeten zijn best normaal, denk ik.. ??

 

Nee, je voeten zijn UNIEK
Voordat de ander invult dat er iets mis is met je voeten, volgt er nog een toevoeging.
Voor mij een overbodige. Want wat is normaal? Voor mij is iedere voet is anders. UNIEK. De lengte van de tenen en hoe ze ten op zichte van elkaar staan geeft informatie over de persoonlijkheid. De voetzool kan in drieën gedeeld worden en zegt iets over het verwerkingsproces. Hoeveel tijd kost het jou om informatie op te nemen of een ervaringen te laten bezinken. Hoeveel tijd neem jij om iets te verwerken en wanneer kan je iets weer los laten? Roodheid of bleekheid, een  hardnekkige eeltplek, een likdoorn, of zelfs een vlekje op een bepaalde plek kan  iets zeggen over hoe een orgaan of lichaamsdeel functioneert. Of het zegt misschien iets over de metafysische betekenis wat aan die zone gekoppeld is.


Alleen even kijken

Een vrouw waar ik nog geen 5 minuten mee heb gesproken.. en net verkondigd heeft dat ze niet van dat gefriemel houdt, ontbloot haar voet voor me. Ze heeft veel last van een eeltplek die steeds terugkeert en of ik daar dan ook wat vanaf weet. Ik zeg dat ik best even wil kijken, al ben ik misschien geen specialist en ik weet dat ik me nog wel verder mag verdiepen in de kunst van de voetdiagnose.

De eeltplek springt meteen in het oog. Een duimbreedte onder haar middelste teen. Op haar longzone. Ik zeg het hardop, nog met een klein beetje twijfel. Ze bevestigd meteen dat ze  inderdaad problemen heeft met haar longen, COPD. De longen staan ook voor ‘het contact met de buitenwereld/anderen’

Ik vertel haar dat mijn ‘gefriemel’ het zelfgenezende vermogen van het lichaam ondersteunt en haar klachten zou kunnen verminderen. Dat is de werking van voetreflextherapie. Ik zet de deur open, wetende dat ze waarschijnlijk geen afspraak met me zal maken. Ik hoop vooral dat ze zich vrij voelt om weer aan te spreken, wanneer ze nog vragen heeft..


Respect en keuzevrijheid

Ik weet nog steeds niet precies wat erachter zit. De weerstand of aversie tegen het aanraken van de voeten. En dat iemand misschien daardoor niet kan en wil voorstellen mijn werk voor mij zo boeiend en leuk maakt.

Het maakt niet uit. Wat de reden ook is. Het is iets van die persoon. Het gaat mij niet aan. Een ieder mag zelf een behandelmethode kiezen die hem of haar het meest aanspreekt. Grenzen zijn er om gerespecteerd te worden. Ten alle tijden.

Een basis van vertrouwen is voor mij iedere relatie het meest belangrijke.

vertrouwen

Leave a Reply