Een goed begin!

Een goed begin!

met 1 reactie

Vijf oliebollen, drie appelbeignets, patatjes, bitterballen, een ijsstammetje, M&Ms en chips. Veel chips. Ik heb de teugels laten vieren tijdens ‘het oud’ en nog een paar dagen in ‘het nieuw’.  Nu is het tijd voor de nieuwe rondes en nieuwe kansen.

Ik besef dat dat klinkt als goede voornemens, maar daar doe ik niet aan.
Ik geloof er niet in ook, die GOEDE VOORNEMENS. Het klinkt als een leuk idee, in het nieuwe jaar ga ik écht…..
Gemiddeld lukt het nog geen 30% van ons koud-kikkerland-volkje om ze vol te houden.


Goede voornemens

Meer sporten? Minder drinken? Meer drinken? Stoppen met roken?

Goede voornemens gaan vaak over jezelf wat opleggen. Je vindt dat je iets beter moet doen. Of het gaat over jezelf iets ontzeggen. Gedrag of gewoonten die niet goed voor je zijn.. en toch doe je het steeds opnieuw. Heb je er al over nagedacht hoe dat komt? Je intentie is in ieder geval dat je het anders wilt aanpakken. Dat is een goed begin!  En wat is dan een beter moment om te beginnen dan NU?

Mijn eerste ingeving is: Als je iets wilt veranderen, wacht dan niet tot volgende week, volgend maand, de 1e januari.
Je hebt altijd de keuze om het vanaf NU anders te doen!

Maar is dat ook zo?

Een impulsieve opwelling blijkt vaak een beetje kort door de bocht. Het risico is dat je heel enthousiast de bocht uitschiet.
En dan lig je daar, in de kreukels, je ego beschadigd. Mij heeft dit in het verleden veel teleurstellingen opgeleverd en meer dan eens een verzwikte enkel.

 

Blijvende verandering
Als je een blijvende verandering tot stand wilt brengen, vraagt dat voorbereiding. Ik besluit per vandaag op dieet te gaan. Heb ik de juiste dingen in huis of staan er nog allerlei producten me aan te kijken vanuit de koelkast die ik nu ineens niet meer mag? Ga ik dat eerst opmaken? Of ga ik dat lekkers weggeven en nieuwe boodschappen doen? Er is geen goed of fout. Er zijn alleen keuzes. Vraag jezelf vooral af:

Wat is het dat ik anders wil?

Wat heb ik nodig om dat te bereiken?

zonnewijzer

 

Zo concreet mogelijk
Als je serieus een doel hebt voor 2016 en  je wilt dit ook langer dan een maand wilt volhouden, maak dit doel zo concreet mogelijk voor jezelf. EN zorg dat je vooraf weet hoe haalbaar jouw doel is.

1. Ligt het binnen mijn eigen controle?
Als het bereiken van je doel afhankelijk is van anderen, dan heb je het behalen ervan niet zelf in de hand.

2. Heb ik mijn doel positief geformuleerd?
Je wilt iets bereiken wat positief is voor jou. Denk aan het beoogde resultaat en kies de meest positieve beschrijving. Benoem wat je wel wilt in plaats van wat je niet wilt. En als je iets ‘minder’ wilt. Wat is het dan wat je ‘meer’ wilt?

3. Is mijn doel zintuiglijk specifiek, testbaar en meetbaar?
Kun je het voor je zien, of is het voelbaar, proefbaar? Stel je voor dat je je doel al bereikt hebt. Hoe is dat?
Maak je doel ook meetbaar en testbaar, zodat je ‘onderweg’ weet of je nog steeds goed bezig bent.

Meetbaar maken is belangrijk om de voortgang en het bereiken van het doel te toetsen. Soms kun je ergens makkelijk een cijfer of waarde aanhangen. Als het een gevoelskwestie is, kun je een schaalwaardering toepassen van 1 tot 10. Op het moment dat je je doel opstelt kan het zijn dat je iets met een 2 of 3 waardeert. Je doel kan bereikt zijn, wanneer je je waardering kunt geven van tenminste een 7 of 8

4. Is mijn doel tijdspecifiek?
Kijk naar wat voor jou persoonlijk realistisch is om dit doel te bereiken. Hoe maak je je doel meetbaar en testbaar?

5. Hoe ecologisch verantwoord is mijn doel eigenlijk?
Een doel op zichzelf kan bewonderenswaardig zijn, maar heeft het behalen van jouw doel mogelijk ook nadelige effecten voor jouzelf of je omgeving?

Als je relatie, je gezin of je werk te lijden heeft onder het bereiken van je doel, is het dit dan waard? Geef jezelf op voorhand antwoord op die vraag. Neem geen risico dat je doel bereiken je meer gaat kosten dan je lief is.

Concreet


Aan de slag!

Je rugzak is nu gevuld met motivatie en een stukje zelfonderzoek. Door de gegronde voorbereiding kun je je voorstellen hoe het zal zijn als je doel eenmaal bereikt is.Je kans van slagen is enorm toegenomen. Je hebt het zelf in de hand!

Heb je er vertrouwen in? Misschien is er nog iets wat je tegenhoudt. Of is er nog iets dat je nodig hebt om te kunnen beginnen op het door jou gekozen moment? Als je steeds uitstelt en excuses zoekt, ga bij jezelf na hoe dat komt.

Soms kan het fijn zijn om samen met iemand te kijken hoe je jouw doel het beste kan bereiken Meer inzicht krijgen in jezelf en dat wat je tegenhoudt. Een coach kan je hierin bijstaan. Een coach is er om jou te helpen het beste uit jezelf te halen.

Het beste dat dus al in jou zit!!  Ben er klaar voor om dat eruit te laten komen?

Ben jij – net als ik – klaar voor EEN GOED BEGIN?

Goed begin

One Response

  1. Volkert
    | Beantwoorden

    Wat een goede tekst. Je kan dit meteen in praktijk brengen.
    Mijn oprechte bewondering

Leave a Reply