Beste beentje voor

Beste beentje voor

met Geen reacties

Verharding. Egoïsme. Individualisering.

Kreten die je steeds vaker hoort over hoe wij als mensen in met elkaar omgaan.

IKKE IKKE IKKE.. en hoe de rest het doet, dat moeten ze lekker zelf weten, als ze mij er maar niet mee lastig vallen!

We kennen onze eigen buren niet meer en als het niet past in onze agenda, dan reageren we ook niet meer op een vriend in nood. Als het goed gaat is het leuk, als het moeilijk wordt, dan kost het toch teveel energie.


Zwart-wit

Zoals ik het nu schets, bewust zo negatief, dat is slechts 1 kant van de medaille. Want in deze prestatiegerichte maatschappij doen we allemaal ons uiterste best om ons staande te houden. We willen voldoen aan de verwachtingen. Aan alle verwachtingen! We beseffen dat tijd schaars is en dat de keuze tussen jou en mij of samen best een uitdaging is. Het liefste zou je de perfecte werknemer zijn, de perfecte partner, de perfecte buurvrouw, vriendin, schoonzus EN ook altijd goed zorgen voor jezelf.

Je moet assertief zijn, je moet je grenzen weten, je moet diploma’s halen, carrière maken. Je mag niet stil blijven staan. Blijf jezelf beteren en ontwikkelen!

En denk erom: je moet jezelf vooral niet gek laten maken!

 

Motief
De mens heeft over het algemeen goede respectabele motieven.
Jij en ik hebben een positieve intentie met wat we doen.

Het huidig gedrag is de beste keuze die er is.

Deze laatste is nogal moeilijk te slikken voor sommige mensen. Hoezo positieve intentie? Hoezo dit gedrag is de beste keuze die er is? Ja, mensen kunnen lomp zijn en kwetsen met hun gedrag. Mensen kunnen gedrag vertonen wat compleet egoïstisch overkomt en wat schade brengt aan mensen, relaties of gemeenschappelijk eigendom. Er zijn echter maar weinig mensen die kwade bedoelingen hebben en daarmee in een destructieve modus gaan. Eerder wordt er niet stilgestaan wordt bij de gevolgen. Het gedrag is bedoelt om tegemoet te komen in een behoefte. Dat is de positieve intentie. Weet jij eigenlijk altijd waarom je doet wat je doet? Of doe je maar gewoon wat?

 

Positieve intentie?
Ik durf zelfs verder te gaan. Mensen verlaten of kwetsen een partner niet omdat ze daar nu zoveel plezier van hebben. Een verslaving is niet het kersje op de taart van een gelukkig leven. Crimineel worden doe je niet, omdat je leven zo lekker loopt. Ik geloof dat er geen geval van huiselijk geweld is, waar iemand zijn partner of kinderen voor de lol in elkaar slaat. Ook dit gedrag ontstaat vanuit een behoefte. Misschien een onderliggende angst? Het kan zijn dat je eigenlijk niet goed weet hoe je het beste voor jezelf zorgt. Je hersenen slaan iets op als ‘dat geeft rust’ of dat voelt ‘fijn’. Het gedrag is slechts een manier om tot dat gevoel te komen. Zolang je niet weet wat precies je onderliggende drijfveer is, voelt het alsof er geen keuze is in hoe je met een situatie omgaat. Je blijf dan in het zelfde cirkeltje rondgaan.


Begrip voor het onbegrijpelijke
De voorbeelden die ik noem zijn uitersten.  Akelige dingen. Hoe kom ik erbij om ook maar een beetje begrip te hebben voor iemand die zulke dingen doet? Ik durf te zeggen dat ik voor veel mensen begrip op kan brengen en besef dat het gedrag ergens vandaan komt. Dat iemand met zijn gedrag – hoe naar ook – meestal niet de intentie heeft een ander te kwetsen of op wat voor manier ook schade te berokken.

Begrip hebben is iets anders dan accepteren van het gedrag.

Ik stel mijn eigen grenzen en ik heb het recht om aan te geven wat voor mij oké is en wat niet. De normen die gelden binnen een samenleving zijn een soortgelijke grens. Het is niet voor iedereen makkelijk met bepaalde ervaringen en bagage altijd netjes binnen de lijntjes te blijven kleuren.


Zoals jij en ik

De meeste mensen zijn gelukkig zoals jij en ik. We proberen alle ballen in de lucht te houden. We willen graag een goed mens te zijn. Goed voor onszelf. Goed voor mensen om ons heen. Het is jammer wanneer we daar niet meer zo op vertrouwen en een pantser omdoen. Iemand die ‘zomaar’ aardig is, daar zit vast iets achter?

Nee hoor!!

Ik ken een hoop mensen die zo zijn. Die net als ik nog wat positiefs willen geven en delen met onze medemens. Door schade en schande ben ik wel wijzer geworden en heb ik voelsprieten ontwikkeld. Daarmee pik ik de mensen eruit die vooral ten koste van anderen goed voor zichzelf willen zorgen.


De beste bedoelingen

Voor jezelf zorgen is niets mis mee. Het is zelfs heel belangrijk. Soms kwetst iemand je, ondanks dat je intentie goed is.
“Ik heb het beste met je voor!”

Is het heus?

Ik kan het begrijpen. Vanwege dat begrijpen, vind ik het lastig iemand kwalijk te nemen dat een keuze of actie voor mij niet zo goed uitpakt. Leuk is anders. Toch ga ik er vanuit dat die ander er niet op uit was mij te kwetsen of er plezier aan beleeft. Zeker als ik diegene een beetje ken.

Misschien heeft die persoon niet nagedacht over de consequenties, misschien juist heel goed. Mogelijk had het niets met mij te maken. had het anders gekund en wist de ander gewoon niet hoe?

Het huidige gedrag is de beste keuze die er is!

Leave a Reply