Ben ik wel goed genoeg?

Ben ik wel goed genoeg?

met 3 reacties

Zomaar een gesprek via ‘gezichtenboek’. Met een jong meisje wat net gedumpt is door haar vriend.
ZIJ heeft gefaald! ZIJ is niet goed genoeg! Mijn hart breekt.

Het is verdrietig dat ze dit zo ervaart.
Het is verdrietig dat ze haar eigen waarde niet ziet.
Het is verdrietig dat ze zo in de put kan raakt, omdat iemand zegt ‘ik wil niet bij je zijn’
Het is verdrietig omdat ze gelooft dat haar waarde als persoon, afhangt van ‘de mening’ van één ander persoon.

Herkenbaar
Jarenlang geloofde ik zelf dat ik niet goed genoeg was. Niet leuk genoeg. Mijn vriendje zou vast en zeker iemand tegenkomen die leuker en mooier was. Ik zou hem kwijtraken. Hij zou doorkrijgen dat ik niet ‘het beste’ was, dat hem ooit was overkomen. Mijn eerste vriendje zei dat het de grootste fout van zijn leven zou zijn, wanneer hij het met mij zou uitmaken. Als dat zou gebeuren, dan mocht ik hem zeker niet laten gaan. Met onnoemelijk veel pijn in mijn hart liet ik hem wel gaan. En het was duidelijk: IK had gefaald.


Bevestiging

Een liefde die ineens geen liefde meer is. Die ene persoon die jou waardeert om wie je bent. Die ene persoon die jou echt kent, besluit zomaar dat er geen toekomst is voor jullie samen. Het bevestigd wat je altijd al geloofd had:

Ik ben het niet waard.

Ergens in je leven is die gedachte ontstaan. En als die ene persoon wegloopt, dan zeg je tegen jezelf:

‘Zie je wel, ik wist het!’

Met een beetje geluk (?) schud je dit nare gevoel van je af en ga je opnieuw op zoek. Op zoek naar de bevestiging van een ander. Op zoek naar iemand die datgene tegen je zegt dat je eigenlijk niet gelooft, maar zo graag wil horen.

niet de juiste persoon

Wat is mijn waarheid?
Ieder mens heeft zijn zwakke plekken. Hoe je ook groeit als persoon en ook als je je verleden een plekje geeft, sommige situaties blijven onzekerheid oproepen. Sommige plekken blijven pijnlijk wanneer je ze aanraakt.

Ik heb geleerd om me niet meer zo makkelijk van de wijs te laten brengen. Een ander mag een mening over mij hebben en ik mag zelf bepalen wat ik ermee doe. Ik respecteer de mening van de ander, maar ik hoef deze niet voor waar aan te nemen. Jij hebt jouw waarheid én ik heb de mijne. Het gaat er om wat ik geloof over mezelf.


Herprogrammeren

Wat je over jezelf gelooft, kan heel diep zitten. Het kan iets zijn dat je als kind vaak gehoord hebt;  thuis of op school. Het kan iets zijn wat je tegen jezelf bent gaan zeggen in de loop van de jaren. Het kan een tegengeluid zijn: jouw dikke middelvinger naar de wereld. Wat jij gelooft, houdt je staande. Het is dat wat je hebt, dat wat je kent. Wanneer het jouw gedachten vergiftigd, wanneer het je onderuit trekt, kan het nog steeds ‘lekker’ vertrouwd zijn.

Wat nog lekkerder zou zijn, is: als je goed gaat zijn voor jezelf. Lief gaat zijn voor jezelf. Zo lief en goed als jij voor een ander bent, zoveel verdien je zelf ook.

Wanneer ga jij beseffen dat jij goed bent zoals je bent?

Wanneer jij je bewust wordt van de gedachten die jou naar beneden halen, kun je jezelf herprogrammeren.


JIJ bent dat waard!

Dat is wat ik in de chat zei. Wanneer die ander jou verlaat, om wat voor reden ook; besef dat jullie beiden niet de meest geschikte persoon voor elkaar zijn. Er is geen sprake van falen. JIJ verdient iemand die 100% voor jou gaat en je met respect behandelt. Als die ander je dat niet kan geven, dan is het niet de juiste persoon voor jou. Ieder einde betekent ook een nieuw begin. Meer ruimte voor jezelf. En als je jezelf als mooi en volwaardig ziet, verwelkom dan een ander in je leven. Niet als verlengstuk of bevestiging van jouw zijn. Verwelkom de ander als waardevolle aanvulling.

mooie aanvulling

3 Responses

 1. Volkert
  | Beantwoorden

  Wou

 2. Ron
  | Beantwoorden

  Mooi stuk en heel herkenbaar!!
  Zit er nu zelf middenin en kom er niet uit helaas.
  De leegte maar ook de eenzaamheid spelen zo erg mee.
  Bedankt voor dit stuk misschien kan ik hier een beetje kracht uit putten.

 3. Joost
  | Beantwoorden

  Duidelijke inzichtelijke tekst, Wendy. Helemaal mee eens.

Leave a Reply